Улогата на „па“ како адверсативен дискурсен маркер

Kusevska, Marija (2014) Улогата на „па“ како адверсативен дискурсен маркер. Македонски јазик, Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Скопје. pp. 253-264. ISSN 0025-1089

[img] Text
Улогата на „па“ како адверсативен дискурсен маркер.docx

Download (1003Kb)

Abstract

Апстракт: Оваа статија претставува анализа на употребата на па како адверсативен дискурсен маркер. Анализата е направенa врз корпус на говорни чинови на несогласување собрани за време на состаноци, помалку или повеќе неформални, при што растојанието помеѓу учесниците е мало. Дополнително беше спроведен прашалник меѓу 30 испитаници со цел да се испита нивната интуиција во врска со употребата на па. Анализата на па е направена според Теоријата на релевантност (Sperber & Wilson, 1986) и концептите за контекстуално и процедурално значење. Дискурсните маркери се разгледуваат како концепти кои имаат процедурално значење, т.е. содржат информации за толкување на пораката. Клучни зборови: дискурсни маркери, говорни чинови, Теорија на релевантност, контекстуално значење, процедурално значење.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 01 Dec 2014 08:54
Last Modified: 01 Dec 2014 08:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11469

Actions (login required)

View Item View Item