Точен и безбеден пренос на податоци со примена на алгебарски структури

Bakeva, Verica and Markovski, Smile and Dimitrova, Vesna and Ilievska, Natasa and Popovska-Mitrovik, Aleksandra and Samardziska, Simona and Trajceska, Zlatka and Kostadinoski, Mile and Petkovska, Marija and Meckaroska, Daniela and Mileva, Aleksandra (2014) Точен и безбеден пренос на податоци со примена на алгебарски структури. [Project]

Full text not available from this repository.
Official URL: http://www.finki.ukim.mk/mk/about-faculty/projects

Abstract

Истражувањата во овој проект ќе бидат во неколку насоки: -Испитување на својствата на алгебарските структури, посебно на квазигрупите, кои ќе најдат примена во останатите делови од истражувањето. - Овозможување на безбеден пренос на податоци: Конструирање на нови криптографски примитиви кои ќе најдат своја примена во криптографијата (дизајнирање на нови шифрувачи, генератори на случајни броеви, и др.) - Обезбедување на точен пренос на податоци: Подобрување на постоечките и предлагање на нови кодови кои откриваат и поправаат грешки, а кои се базирани главно на квазигрупи. - Обединување на точен и безбеден пренос: Подобрување на крипто-кодовите базирани на квазигрупи и испитување на перформансите на постоечките вакви кодови при пренос низ различни видови на канали.

Item Type: Project
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Aleksandra Mileva
Date Deposited: 26 Nov 2014 10:04
Last Modified: 26 Nov 2014 10:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11451

Actions (login required)

View Item View Item