Зоонозите како ризик фактор за професионално заболување на ветеринарите и ветеринарните техничари

Markovski, Velo (2014) Зоонозите како ризик фактор за професионално заболување на ветеринарите и ветеринарните техничари. In: Инфективни болести-нови предизвици и професионална изложеност, 31 Oct 2014, Skopje, R.Makedonija. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Programa p.pdf

Download (388Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
зоонози како ризик за професионално заболување кај ветеринари.pdf

Download (1669Kb) | Preview
Official URL: https://mvk.org.mk

Abstract

Ветреинарната професија e ризична професија. Многу студии укажуваат дека ризикот за професионално заболување е голем за 2,9 пати повисок во однос на лекарите во хуманата медицина (Nienhaus) само малите незгоди кои не бараат отсуство од работа поголемо од 3 дена, ризикот поголем до 9 пати во однос на лекарите. Зоонозите се многу чести заболувања меѓу луѓето На нив мора да се мисли без разлика на моменталната епизоотска и епидемилошка состојба. Зоонозите кои предизвикуваат пневмонии мора да се сватат многу сериозно. Ветеринарните работници мора во секое време на преглед или интервенција да носат заштитна облека.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Velo Markovski
Date Deposited: 15 Dec 2014 10:55
Last Modified: 15 Dec 2014 10:55
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11418

Actions (login required)

View Item View Item