Прва интернационална конференција на високите школи и факултети од областа на сестринството

Nikolovska, Lence and Sumanov, Gorgi and Panova, Gordana and Zdravkova, Vaska and Dzidrova, Violeta (2014) Прва интернационална конференција на високите школи и факултети од областа на сестринството. In: First International Conference of Nursing Colleges and Faculties, 30-31 May 2014, Bitola, Macedonia.

[img]
Preview
Text
lence.pdf

Download (468Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
НЕГА НА БОЛНИ СО ДИЈАБЕТЕС.pdf

Download (763Kb) | Preview

Abstract

Дијабетесот денес се вбројува меѓу најчестите ендокринолошки заболувања, со тенденција за зголемување (особено во развиените земји на светот). Тоа е последица на модерниот стил на живот и зголемениот број на надворешни етиолошки предизвикувачи, меѓу кои посебно се издвојува вишокот на килограми. Шеќерната болест најчесто се јавува во поодмината животна возраст како последица на општите дегенеративни и склеротични промени во организмот (кои го зафаќаат и панкреасот), а кај младите лица може да настане поради генетски пореметувања или оштетувања на панкреасот кај одредени заразни заболувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Borce Janevski
Date Deposited: 21 Nov 2014 15:17
Last Modified: 21 Nov 2014 15:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11391

Actions (login required)

View Item View Item