Корелативна зависност на наталитетот и склучените бракови во Македонија

Stojovska, Natasa and Nikoloski, Krume and Miceski, Trajko (2014) Корелативна зависност на наталитетот и склучените бракови во Македонија. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 6. pp. 109-116. ISSN 1857- 7628

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
N.Stojovska,K.Nikoloski,T.Miceski-GZ-2014.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Статистичките податоци за природното движење на населението во речиси сите земји во светот покажуваат постепено намалување на бројот на живородени деца. Од овој светски тренд не е исклучок ниту Македонија. Меѓу бројните економски, социјални, психолошки и технолошки фактори кои го детерминираат движењето на наталитетот, доста значајно е влијанието на бројот на склучени бракови. Токму извршената корелациската анализа во рамки на овој труд ќе го покаже степенот на зависност на живородените деца од бројот на склучени бракови во Македонија во периодот од 2000 до 2013 година. Клучни зборови: живородени деца, склучени бракови, корелативна зависност, фактори.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Natasa Stojovska
Date Deposited: 20 Nov 2014 09:45
Last Modified: 20 Nov 2014 09:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11374

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item