Корелативна зависност меѓу БДП по жител и наталитетот во Македонија

Stojovska, Natasa and Miceski, Trajko (2014) Корелативна зависност меѓу БДП по жител и наталитетот во Македонија. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 6. pp. 125-132. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
N.Stojovska,T.Miceski-GZ-2014.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Намалениот наталитет не е демографска карактеристика само за земјите во транзиција и развој, како што е случајот со нашата земја, туку и за високоразвиените земји. Глобалниот проблем со намалениот наталитет укажува на неколку светски трендови кои имаат помал или поголем придонес кон ваквото негативно движење на населението. Сите тие се јавуваат како последица на современото живеење изразено преку повисокиот животен стандард т.е. подобрите општи услови за живеење, пошироката и подостапна здравствена услуга, поголем степен на образованост на жената и нејзина вклученост на пазарот на труд. Во трудот, преку табеларни и графички прикази ќе биде претставено движењето на БДП по жител и живородените деца во последната деценија, а статистичката пресметка ќе ја покаже зависноста меѓу овие две варијабли. Клучни зборови: наталитет, живородени деца, БДП по жител, зависност, фактор на влијание.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Natasa Stojovska
Date Deposited: 19 Nov 2014 10:39
Last Modified: 19 Nov 2014 10:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11357

Actions (login required)

View Item View Item