Бизнис интелигенција-историски развој и перспективи

Davcev, Ljupco and Fotov, Risto and Marjanova Jovanov, Tamara (2014) Бизнис интелигенција-историски развој и перспективи. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 6 (6). pp. 65-77. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2014.pdf

Download (7Mb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Бизнис интелигенцијата е логичниот прогрес во иднината на менаџерското и управувачко размислување за информатичката технологија. Додека поголем број на компании го имаат имплементирано податочното складирање (data warehousing), многу малку го користат во имплементацијата на бизнис интелигенцијата. Во многу компании ,ова складирање на податоци во голема мера се ограничува на подготовка на повеќе извештаи, со нејасни разбирање на тоа како од оваа информација ќе има корист самата организација. Меѓутоа, некои западноевропски, но и компании од нашето опкружување одат чекор напред и го искористуваат вистинскиот потенцијал на бизнис интелигенцијата. Бизнис интелигенцијата комбинира производи, технологија и методи за организирање на клучните информации кои се потребни на менаџментот за да се подобрат перформансите и зголеми профитот. Пошироко, треба да мислиме на бизнис интелигенцијата како збир на бизнис информации и бизнис анализи во контекст на клучните бизнис процеси кои водат кон одлуки и акции и кои резултираат со подобрување на бизнис перформансите. Клучни зборови: податочно рударење, релациони бази на податоци, бизнис анализа

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Tamara Jovanov
Date Deposited: 19 Nov 2014 10:28
Last Modified: 19 Nov 2014 10:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11351

Actions (login required)

View Item View Item