Улогата на малите и средните претпријатија во националното стопанство

Jovanov, Tamara and Fotov, Risto and Sofijanova, Elenica (2014) Улогата на малите и средните претпријатија во националното стопанство. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 6 (6). pp. 17-27. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2014.pdf

Download (7Mb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Во економската теорија и воопшто, со децении наназад, се дебатира за специфичностите и предностите на малите и средните во однос на големите претпријатија. Денес се повеќе се зборува за претприемачко општество што претпоставува примена на претприемништвото не само во малите и средните претпријатија, туку и се помасовна примена на претприемништвото во големите корпорации, претприемништвото како база за развој на единиците на локалната самоуправа, претприемачка организација на образовни, здравствени, културни и спортски институции, креирање на поволен претприемачки амбиент од страна на сите современи влади. Вистинската насока за развој на општеството е поттикнување на отворање на мали продуктивни претприемачки претпријатија. Од аспект на претприемачката перспектива, малите претпријатија претставуваат можност за остварување економска независност. Клучни зборови: мали и средни претпријатија, претприемништво, економски развој

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Tamara Jovanov
Date Deposited: 19 Nov 2014 10:09
Last Modified: 14 Aug 2018 09:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11348

Actions (login required)

View Item View Item