Јустинијан I како адут за збогатување на туристичката понуда на Скопје

Metodijeski, Dejan and Bozinovski, Aleksandar (2014) Јустинијан I како адут за збогатување на туристичката понуда на Скопје. In: II Меѓународен научен симпозиум „Денови на Јустинијан I“, 17-18 Oct 2014, Skopje. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
Јустиниан I како адут за збогатување на туристичката понуда на Скопје.pdf

Download (311Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Program Days of Justinian I 2014.pdf

Download (454Kb) | Preview

Abstract

Туризмот денес е социјален, економски и културен феномен кој на многу начини влијае врз развојот на човечкото општество. Динамиката и интензитетот на развој на меѓународниот туризам во светот во минатите години е доста поволна, а како еден од основните фактори за овој развој го сметаме културното наследство. Целта на овој труд е да биде претставен ликот и делото на Јустинијан I кој бил византиски владетел родум од Македонија, император на Источното римско царство, православен теолог и реформатор на римското право и негова популаризација во контекст на збогатување на туристичката понуда на Скопје. Во трудот ќе бидат дадени успешни примери на промоција на туристички дестинации преку акцентирањето на важни историски личности во меѓународни рамки. Исто така, ќе бидат дадени предлози за интерпретација на ликот и делото на Јустинијан I во насока на збогатување на туристичката понуда на градот Скопје.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dejan Metodijeski
Date Deposited: 14 Nov 2014 14:47
Last Modified: 14 Nov 2014 14:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11324

Actions (login required)

View Item View Item