За (не)апсолутноста на преодноста кај глаголите според Конески и Хелбиг/Буша

Marolova, Darinka and Belcev, Tole (2012) За (не)апсолутноста на преодноста кај глаголите според Конески и Хелбиг/Буша. In: Блаже Конески и македонскиот јазик, литература и култура", 15-16 Dec 2011, Skopje.

[img]
Preview
Text
За %28не%29апсолутноста на предоноста кај глаголите.pdf

Download (1628Kb) | Preview

Abstract

Целта на овој реферат е да се утврди дали Конески и Хелбиг/Буша констатираат цврста граница меѓу поимите преодност и непреодност. При тоа користат различни методи, а доаѓаат до истиот резултат - дека границата меѓу овие два термина е доста кревка и се замаглува со текот на времето. Во овој труд се компарираат гледиштата на Конески и Хелбиг/Буша во насока на одредување на нивните поклопувања и разидувања.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 12 Nov 2014 13:36
Last Modified: 05 Aug 2015 06:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11308

Actions (login required)

View Item View Item