Детерминации и дескрипции

Mladenoski, Ranko (2005) Детерминации и дескрипции. Современост, Год.52 (2). pp. 132-134. ISSN 0038-5972

[img]
Preview
Text
Ranko Mladenoski za alegorija i groteska Georgievska Jakovleva.pdf

Download (6Mb) | Preview

Abstract

Трудот претставува осврт (рецензија) за книгата „Алегоријата, гротеската и македонскиот роман“ од Лорета Георгиевска–Јаковлева објавена во 2002 година од страна на Институтот за македонска литература во Скопје. На почетокот во трудот се врши споредба со претходно објавената книга од истата авторка со наслов „Фантастиката и македонскиот роман“ при што се констатира дека книгата „Алегоријата, гротеската и македонскиот роман“ е, всушност, продолжение од претходното книга што е сосема природно и очекувано со оглед на фактот дека станува збор за едно и единствено истражување на авторката во рамките на нејзината работа врз докторската дисертација со наслов „Фантастиката, алегоријата и гротеската во македонскиот роман“. Во трудот натаму се посочува елаборацијата на авторката во врска со книжевно-теориското промислување за термините алегорија и гротеска и тоа во контекст на фантастиката, но и во контекст на македонскиот роман како апликативен материјал. Во заклучокот од овој труд се нагласува дека книгата „Алегоријата, гротеската и македонскиот роман“ од Лорета Георгиевска–Јаковлева одгатнува бројни проблеми во врска со трите книжевни категории (фантастика, алегорија, гротеска), но и дека таа загатнува, односно отвора бројни прашања со што е веќе подготвен широк простор за натамошни истражувања заради што и се вели дека оваа книга е значајна и за книжевната теорија и за книжевната историја.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 29 Oct 2014 14:50
Last Modified: 29 Oct 2014 14:50
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11208

Actions (login required)

View Item View Item