Модернизација на 6kV разводна постројка РТП-2 во рафинерија Окта

Sarac, Vasilija and Minovski, Dragan (2014) Модернизација на 6kV разводна постројка РТП-2 во рафинерија Окта. In: Меѓународна конференција Енергетика 2014, Oct 2014, Struga, Macedonia.

[img]
Preview
Text
PROGRAMME Struga 2014.pdf

Download (479Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Sarac-Minovski-.pdf

Download (1259Kb) | Preview

Abstract

Трудот го прикажува процесот на ревитализација на 6 kV постројка во Рафинерија “Окта”, при што се врши замена на старите 6 kV ќелии за напојување на високонапонски мотори со нови 6 kV ќелии со прекинувачи на извлекување. Решението со вакумски прекинувачи на извлекување е современо решение кое овозможува замена на прекинувачите во фиксна изведба и раставувач со само еден прекинувачи на извлекување. Покрај тоа извршена е и замена на старата аналогна заштита со нова микропроцесорски базирана заштита која има можност за поврзување и комуникација со надредените SCADA системи. Параметрирањето и комуникацијата со новите заштитни релеи се врши преку соодветен софтверски програм и пристап преку предна RS232 порта. Трудот дава детален опис на новата опрема и техничкото решение како во однос на енергетскиот дел така и во однос на нисконапонскиот разводен орман сместен во горниот дел од ќелијата. Ревитализацијата опфаќа и замена на еднонасочниот развод односно набавка на нова 220 V DC батерија и исправувач 3x380V/220 V DC.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vasilija Sarac
Date Deposited: 20 Oct 2014 10:54
Last Modified: 20 Oct 2014 10:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11163

Actions (login required)

View Item View Item