Невербалната комуникација како транскултурна категорија

Marolova, Darinka and Todorova, Marija (2012) Невербалната комуникација како транскултурна категорија. Годишен зборник 2012 - Филолошки факултет, УГД - Штип. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
paper (3).pdf

Download (2001Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/article/view/72...

Abstract

Невербалните и паралингвалните средства, како пропратни елементи на секоја вербална комуникација се културолошки условени. Од културолошката заднина зависи начинот на кој им се обраќаме на луѓето, начинот на кој се поздравуваме, дали додека зборуваме ги гледаме соговорниците во очи, како ја менуваме интонацијата, како ги соопштуваме мислите и сл. Во овој труд ќе наведеме само неколку од мноштвото културни специфики во поглед на невербалните средства како: начин на поздравување, личен простор и физички контакт, насмевка, и во поглед на паралингвалните средства како: дикција, брзина, јачина, тон, звук, интонација при зборувањето.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 20 Oct 2014 10:43
Last Modified: 05 Aug 2015 06:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11159

Actions (login required)

View Item View Item