Затворање преку преводот на лексичките празнини во македонскиот јазик

Marolova, Darinka (2013) Затворање преку преводот на лексичките празнини во македонскиот јазик. Огледало. ISSN 0351-2126

[img] Text
paper.docx

Download (1664Kb)

Abstract

Предмет на истражување на оваа научна работа се лексичките празнини во германскиот јазик, кои најчесто претставуваат реалии од материјалната и духовната култура и кои поради својата културна заднина се третирани како културни специфични феномени. Нив ги има доста во германската литература и кога се преведуваат на некој друг јазик, на пример на македонски, им предизвикуваат главоболки на преведувачите, затоа што за нив не постојат соодветни преводни еквиваленти. Во ова дело се разгледуваат токму начините на кои се справувале преведувачите со ваквите феномени при преведувањето од германски на македонски јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 20 Oct 2014 09:40
Last Modified: 20 Oct 2014 09:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11151

Actions (login required)

View Item View Item