Сличности и разлики помеѓу екстерните и интерните ревизори

Dimitrova, Janka (2013) Сличности и разлики помеѓу екстерните и интерните ревизори. Годишен зборник 2013 - Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski 2013.pdf

Download (3812Kb) | Preview

Abstract

Дали финансиски информации за економските активности и настани на компанијата се точни, целосни и согласно законската регулатива подготвени? Дали финансиските извештаи се реални? Дали ја прикажуваат вистинската и објективната финансиска состојба и перформансите на компаниите? Токму на овие прашања дава одговор екстерната ревизија, чија основна задача е да се создаде веродостојна информациона база, која ќе им овозможи на сите заинтересирани страни квалитетни информации при донесувањето на стратешки одлуки. Затоа, ревизија на финансиските извештаи на најважниот дел од целокупната ревизија. Интерната ревизија се јавува како додаток на екстерната ревизија, вршејќи формални и суштински испитување на исправноста и сигурноста на сметководствената евиденција, на сите деловни функции во компанијата. Американскиот институт за интерни ревизори под интерна ревизија подразбира самостојна проценувачка функција востановена во компанијата за да ги испитува и оценува активностите на компанијата. Интерните ревизиори во суштина водат сметка за правилното функционирање на компанијата и воспоставување на систем за ефективна внатрешна контрола. Соодветно организирана интерна ревизија, знатно ја олеснува работата на екстерната ревизија. Клучни зборови: стручност, независност, објективност, испитување, проверка

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 15 Oct 2014 13:23
Last Modified: 15 Oct 2014 13:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11137

Actions (login required)

View Item View Item