Портфолио анализа – алатка за диверзификација на ризикот при инвестирањето

Dimitrova, Janka (2012) Портфолио анализа – алатка за диверзификација на ризикот при инвестирањето. Годишен зборник 2012, Економски факултет. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2012.pdf

Download (1493Kb) | Preview

Abstract

Основна цел на секоја инвестиција е со вложените средства да се оствари поголем принос, односно оплодување на капиталот. Инвеститорите континуирано се соочуваат со прашањата: Каде да ги вложат – инвестираат вишокот пари кои ги имаат? Каде ризикот од инвестирањето е најмал? Како може да се оствари најголема заработка? За донесување на вистинска одлука за инвестирање е неопходно да се имаат на располагање информации базирани на аналитички истражувања. Анализите овозможуваат да се изберат поединечни хартии од вредност,со цел да се оствари повисок принос од приносот на споредбениот индекс. Правилен тајминг на купување или продавање на хартиите од вредност му овозможува на инвеститорот или портфолио менаџерот да купи по пониска и продаде по повисока цена. Клучни зборови: инвестиција, принос, информации, истражување,цена.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 15 Oct 2014 13:22
Last Modified: 15 Oct 2014 13:22
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11136

Actions (login required)

View Item View Item