Влијанието на мониторингот, евалуацијата и контролата на раководните кадри врз ефикасноста во јавните здравствени институции

Dzambazova Taskova, Julijana (2014) Влијанието на мониторингот, евалуацијата и контролата на раководните кадри врз ефикасноста во јавните здравствени институции. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
lektoriran trud JULE.pdf

Download (1651Kb) | Preview

Abstract

Мониторингот е континуиран процес на собирање и анализирање на информации за да се види колку добро се имплементира еден проект, програмa или стратегија и да се спореди со очекуваните резултати. Евалуацијата,како и мониторингот,е постапка (механизам) потребен за да се проценат резултатите и успесите од преземените мерки и акции по проценката на здравствената состојба.Едноставно кажано,евалуацијата е „изнаоѓање и запознавање на вредностите на нештото“. Токму затоа во понатамошниот тек на овој магистерски труд,поради важноста на мониторингот и евалуацијата, но и контролата за здравствениот сектор, ќе се стекнеме со сознанија за нивното влијание, но и нивното значење за спроведувањето и правилното одвивање на менаџментот во јавното здравство. Клучни зборови:здравствена програма/проект, мониторинг- менаџмент, здравствена установа, менаџерска контрола, јавно здравство.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 13 Oct 2014 09:14
Last Modified: 13 Oct 2014 09:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11123

Actions (login required)

View Item View Item