Автоматизација и процеси -практикум

Golubovski, Roman (2014) Автоматизација и процеси -практикум. ISBN 978-608-244-068-2.

This is the latest version of this item.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=326

Abstract

Автоматизацијата и процесната контрола и управување се едни од најзначајните подрачја на науката и технолошкиот развој. Ова се должи на фактот што автоматиката е поврзана со развојот на скоро секој технолошки правец. Во својата суштина автоматиката е мултидисциплинарен предмет, фундаментален за повеќе инженерски академски гранки, како електротехниката, електрониката, машинската, хемиската и аеронаутичката. Таа изискува широки математички предзнаења и имплементациони вештини со контролери во практиката. Овој ракопис е придружно наставно помагало на скриптата за истоимениот предмет "Автоматизација и процеси" на Електротехничкиот факултет при Универзитетот "Гоце Делчев" - Штип. Практикумот се фокусира на вежби поврзани со базичното PLC Ladder програмирање, кое може да се реализира и на PLC симулатор, како и на вежби поврзани со кондиционирање на сигналите за оптимална аквизиција и физикална репрезентација. Ја користам оваа можност да им се заблагодарам на сите колеги, а особено на рецензентите на практикумот, за нивните конструктивни коментари, забелешки и сугестии во насока на подобрување на квалитетот и на содржината на материјалот.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Roman Golubovski
Date Deposited: 13 Oct 2014 09:12
Last Modified: 14 Oct 2014 09:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11117

Available Versions of this Item

  • Автоматизација и процеси -практикум. (deposited 13 Oct 2014 09:12) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item