Договор за дар во македонското право

Ampovska, Marija (2013) Договор за дар во македонското право. Годишен зборник на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип (2011/12), 3. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
Zbornik praven fakultet godina 3.pdf

Download (1914Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/praven/Z...

Abstract

Во овој труд предмет на разгледување и истражување е еден институт на договорното право, поточно договорот за дар. Трудот се обидува да даде една што е можно покомплетна правна слика за овој институт, истражувајќи ги облигационо-правните аспекти на овој институт, како преку законската регулатива, така и преку теоретските излагања, а од друга страна и преку испреплетувањата на овој институт со одредени стварно-правни и наследно-правни институти. Исто така, во трудот се прикажува и даночно-правниот аспект на договорот за дар, како и влијанието на паулијанската тужба врз судбината на договорот за дар.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Marija Radevska
Date Deposited: 09 Oct 2014 09:00
Last Modified: 09 Oct 2014 09:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11094

Actions (login required)

View Item View Item