Концептот на нормативна моќ на Европската унија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2013) Концептот на нормативна моќ на Европската унија. Годишен зборник на Правен факултет, 2 (2). pp. 163-172. ISSN 1857-7229

[img]
Preview
Text
Godisen zbornik Praven fak (2010).pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Неспорниот меѓународен протагонизам на Европската унија, заедно со заложбата да промовира вредности и принципи во поширокиот свет, ја прави Унијата да се разликува и да отскокнува од традиционалните актери во меѓународните односи, при што таа е претставена како нов вид на моќ во меѓународниот систем. Оваа улога на ЕУ, предводена од етика на одговорноста, во литературата се здобива со различни епитети како цивилна моќ, сила за доброто, нормативна моќ, структурна сила, трансформативна моќ, етичка моќ, специфична империја и сл. Во овој труд фокусот го насочуваме кон концептот на нормативната моќ на Европската унија при истражување на специфичната улога на ЕУ, заснована на нејзината уникатна нормативна база и на својот sui generis карактер на поствестфалски ентитет. На крајот од трудот прикажуваме со помош на скала на континуум, тројна спефицикација (цивилна моќ, нормативна моќ и етичка моќ) на меѓународната улога на ЕУ.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 08 Oct 2014 13:14
Last Modified: 12 Mar 2015 13:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11088

Actions (login required)

View Item View Item