Европската унија во меѓународните односи: помеѓу теориите за меѓународни односи и европска интеграција

Nikodinovska Krstevska, Ana (2014) Европската унија во меѓународните односи: помеѓу теориите за меѓународни односи и европска интеграција. Годишен зборник Правен факултет, 3 (3). pp. 125-134. ISSN 1857- 8713

[img]
Preview
Text
godisen zbornik praven 2012.pdf

Download (1914Kb) | Preview

Abstract

Специфичната организација и уредување на Европската унија предизвикува значајни тешкотии при нејзиното дефинирање, бидејќи од една страна ја надминува организацијата на меѓународната организација, но, од друга страна, сепак не го надминува класичниот концепт на европска држава. Во недостаток на една сеопфатна теорија која би можела да ги објасни нејзините карактеристики, овој труд говори за најблиските теоретски гледишта, кои ја проучуваат Унијата како субјект во меѓународниот систем, способен да креира и да спроведува политики, и кои се обидуваат да ја доловат нејзината природа, и тоа: теориите за меѓународните односи и теориите за европски интеграции. Тргнувајќи од нив, направен е подетален приказ на главните парадигми на теориите за меѓународните односи изразени преку реализмот, либерализмот и конструктивизмот, како и направен е приказ на позначајните теоретски стојалишта на теориите за европска интеграција, содржани во федерализмот, функционализмот, интерговерментализмот и социјалниот конструктивизам.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 08 Oct 2014 13:12
Last Modified: 12 Mar 2015 13:11
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11087

Actions (login required)

View Item View Item