Интердисциплинарноста во науката и лингвистиката.

Nikolovska, Violeta (2014) Интердисциплинарноста во науката и лингвистиката. Fourth International Scientific Conference: The Science and the Social Development. ISSN ISBN 978-608-4574-62-0

[img]
Preview
Text
evropski - Copy.pdf

Download (524Kb) | Preview

Abstract

Модерната наука, почнувајќи од 20 век, како една од важните карактеристики ја истакнува интердисциплинарноста. Лингвистиката, особено лингвистиката од 20 век па наваму, се поврзува со различни хуманистички, општествени, па дури и математички, информатички и медицински дисциплини. Ова поврзување, секако ги отвора прашањата за темите на заеднички интерес, методите на анализа, но и комптенциите – како верификација на резултатите што се добиваат, но и на специјализациите што се добиваат.Во трудот ќе се обидеме да ја согледаме лингвистиката како наука за јазикот во контекст на интердисциплинарноста на науката.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 08 Oct 2014 12:59
Last Modified: 08 Oct 2014 12:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11080

Actions (login required)

View Item View Item