Основи на каматата - детерминанти и предвидување

Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Koleva, Blagica (2012) Основи на каматата - детерминанти и предвидување. Гоишен зборник 2012, Економски факултет. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2012.pdf

Download (1493Kb) | Preview

Abstract

Почнувајќи од раните осумдесети години на XX век, математичките пресметки кои се користат во анализата на инструментите на пазарот на кредити стануваат се покомпклексни. Основна причина за тоа е постојаната флуктуација на каматните стапки, многу почестите промени во трендот на движење на приносот и комплексноста на самите кредитни инструменти. Каматата претставува износ пари кој се плаќа поради користење на одредена сума пари. За позајмувачите на пари каматата претставува извор на приход, додека за оние кои позајмуваат пари, таа е трошок на заемот. Вредноста која се позајмува и на која се пресметува каматата се нарекува основна вредност или главница. Општо, каматата се изразува како конкретна стапка за одреден временски период, обично една година, при што и се нарекува годишна каматна стапка. Клучни зборови: пазар, кредити, каматни стапки, принос, позајмување

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 23 Sep 2014 13:51
Last Modified: 23 Sep 2014 13:51
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11016

Actions (login required)

View Item View Item