Микропроцесорски системи - скрипта

Stefanov, Goce (2014) Микропроцесорски системи - скрипта. ISBN 978-608-244-080-4.

Full text not available from this repository.
Official URL: http://e-lib.ugd.edu.mk/ugd/index.php?id=332

Abstract

Микропроцесорот е интегрирано коло, производ на микроелектрониката, кое има најголем број на транзистори од сите други интегрирани кола. Тој е основен дел, не само на персоналниот компјутер, туку и на сите интелегентни индустриски процесни уреди. Впрочем, од денешното производство на електрониката преку 70 % отпаѓа на микропроцесорски базирани уреди. Оваа скрипта е наменета да послужи по предметот Микропроцесорски системи за студентите од прв циклус на Електротехничкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делче“ - Штип. Се работи за материја која треба да ги воведе студентите во микропроцесорското управување на современите електрични уреди. Исто така, стекнатите знаења од оваа материја, ќе послужат на студентите како вовед во нивното идно изучување на микроконтролерите.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Goce Stefanov
Date Deposited: 23 Sep 2014 11:52
Last Modified: 08 Apr 2015 09:48
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11007

Actions (login required)

View Item View Item