Улогата на интерната ревизија за успешно менаџирање на компаниите

Dimitrova, Janka and Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2013) Улогата на интерната ревизија за успешно менаџирање на компаниите. Годишен зборник 2013 - Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski 2013.pdf

Download (3812Kb) | Preview

Abstract

Менаџментот на компаниите континуирано е фокусиран кон економично, ефикасно и ефективно работење на компаниите во функција на остварување на најдобри можни финансиски резултати кои ги очекуваат стејкхолдерите. За остварување на поставените цели, еден од организациските сегменти што треба да бидат воспоставени е и секторoт за интерна ревизија кој треба да функционира независно и да располага со ресурси (човечки, технички и софтверски) кои ќе овозможат континуирано следење на работењето на компанијата и ќе резултираат со насоки и препораки за надминување на пропусти, грешки и измами доколку се појават. Интерните и екстерните ревизори имаат бројни сличности и разлики, но во суштина и на едните и на другите целта им е да се откријат недостатоците и грешките во функција на поуспешно работење и вистинско и објективно финансиско известување. Клучни зборови: ревизор, економичност, ефикасност, ефективност, менаџер.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 22 Sep 2014 14:25
Last Modified: 22 Sep 2014 14:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10996

Actions (login required)

View Item View Item