Вродени аномалии на лицето и устата

Dimitrovska Ivanova, Marija (2011) Вродени аномалии на лицето и устата. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 6 (13). p. 36. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
medikus nasolvna 2011 dekemvri.pdf

Download (2347Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
sodrzina dekemvri 2011.pdf

Download (1297Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Вродени аномалии на лицето и устата декември 2011.pdf

Download (1499Kb) | Preview
[img] Text
Вродени аномалии на лицето, устата и микрогнација.doc

Download (577Kb)

Abstract

Лицевите расцепи чинат широк спектар на тежина , од минимални дефекти, како увула бифида (uvula biffida), линеарна фисура на усната или субмукозен расцеп на мекото непце , до длабоки дефекти на лицевите коски и меките ткива . Типичниот расцеп на непцето се појавува како линеарен дефект што се шири од едната страна на усната до ноздрата . Расцепеното непце поврзано со расцепена усна може да се шири преку алвеоларниот лак и тврдото непце, достигнувајќи го подот на носната празнина , па дури и подот на очната (орбиталната) празнина . Изолиран расцеп на непцето може да вклучува деф екти на тврдото непце , мекото непце или и на обете. Кај 75% од случаите расцепените усна и непце се унилатерални и левата страна е вклучена почесто отколку десната (Слика 4.18) . Лицевите расцепи се јавуваат кај 1 на 8 .000 раѓања . Во 50% од случаите има расцеп на усната и на непцето, во 25% само на усната и во 25% само на непцето.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 23 Sep 2014 11:54
Last Modified: 23 Sep 2014 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10989

Actions (login required)

View Item View Item