Единката, општеството и концептот на семејството во „Тврдина“― од Меша Селимовић

Dimova, Violeta (2014) Единката, општеството и концептот на семејството во „Тврдина“― од Меша Селимовић. Зборник радова са научног скупа Наука и глобализација Пале 17-19 мај 2013, 1/2 (8). pp. 595-603. ISSN 978-99938-47-58-8

[img]
Preview
Text
zbornik_8_1-2.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Во романот „Тврдина“― на Меша Селимовић, дејството се одвива во 17. век, во времето на Европскиот рационализам и просветителство, но се чини дека ништо не е сменето од она што е „правило― во однос на единката и заедницата во Средниот век. Младиот учител Ахмет Шабо се враќа од војната во својата родна Босна, но ништо не е како што било пред тоа. Русоовски слеан со природата, среќен поради фактот што е жив, но Мерсоовски рамнодушен за сé што се случува околу него, ја започнува, несвесно потрагата по својата тврдина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Violeta Dimova
Date Deposited: 22 Sep 2014 11:01
Last Modified: 22 Sep 2014 11:01
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10982

Actions (login required)

View Item View Item