Македонија демографски старее

Koteski, Cane and Josheski, Dushko and Jakovlev, Zlatko and Dimitrov, Nikola and Bardarova, Snezana (2014) Македонија демографски старее. Journal of Earth Science and Enginering, 4 (7). pp. 445-454. ISSN 2159-581X

[img]
Preview
Text
7-Macedonia Demographic Aging2.pdf

Download (172Kb) | Preview

Abstract

Oвој труд, го објаснува процесот на демографското стареење во Република Македонија. Има релевантни информации за постепениот процес на стареење. На крајот од научниот труд, постојат неколку додатоци. Македонија доби независност во 1991 година, во текот на транзицијата од планираното во пазарната економија, многу социо -економски параметри се изменети: Демографијата стана евидентна дека стапката на фертилитет значително се намали. Во претходните 20 години, бројот на бебињата родени се намали за 5-6 пати во споредба со 1980 година. Бројот на разводите се зголемил многу брзо. Исто така, во Република Македонија, следеше еден паралелен процес на имиграција во западните земји, особено во Западна Европа, САД и Австралија, како и другите земји од развиениот свет. Оваа миграција се случи како резултат главно од економски причини, односно државите во кои мигрираат Македонците имаат многу повисоки реални приходи во споредба со Македонија, а релативно многу повисок животен стандард. Исто така може да се најде причина за миграцијата од политички причини, исто така, и повторно обединување на семејството. Ниската плодност е поврзана со низок приход и невработеност. Луѓето во Македонија претрпеа голема штета во транзицијата, со висока стапка на невработеност, ниските плати и корупцијата, која во голема мера се дерогирани нивните шанси за подобра иднина и кариера придонесе за демографско стареење и ниска стапка на наталитетот во Република Македонија

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 17 Sep 2014 12:17
Last Modified: 17 Sep 2014 12:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10970

Actions (login required)

View Item View Item