Пијанистичка анализа на - „Класична суита” од композиторот Тома Прошев

Nakova, Anita (2013) Пијанистичка анализа на - „Класична суита” од композиторот Тома Прошев. In: European Piano Teachers Association, Macedonian Branch, Annual Conference, 23 Nov 2013, Music High School "Ilija Nikolovski - Lui". (Unpublished)

[img]
Preview
Text
EPTA 2013 brosura.pdf

Download (107Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Anita_Nakova_EPTA_2013.pdf

Download (220Kb) | Preview

Abstract

Предмет на нашето истражување ќе биде квантификација на употребата на пијанистички елементи во “Класична суита”, од композиторот Тома Прошев. За таа цел ќе ја користиме веќе направената класификација на пијанистички техники на проф. д-р Ана Гацева. Определената методологија ќе нѝ овозможи утврдување на видот и процентот на употребените пијанистички елементи за квантификација и запознавање на комбинациите на пијанистичките техники. “Класична суита” е дел од „Збирка IV“, која е едиција на македонската музика по пијано, издадена од “Сојузот на композитори на Македонија” во 1996 година во Скопје, а изборот е направен од композитор Благој Цанев. “Класична суита” е пример за нова суита, со истовремено задржување на формалната градба од барокна суита. Секој став претставуваат самостојна целина без меѓусебна тонална поврзаност.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Anita Nakova
Date Deposited: 17 Sep 2014 11:23
Last Modified: 17 Sep 2014 11:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10938

Actions (login required)

View Item View Item