Решавање на топлинска равенка со Neumann гранични услови со употреба на Crank Nicolson методот

Kocaleva, Mirjana and Gicev, Vlado (2015) Решавање на топлинска равенка со Neumann гранични услови со употреба на Crank Nicolson методот. Yearbook 2014 - Faculty of Computer Science, 3 (3). pp. 33-38. ISSN 1857- 8691

[img]
Preview
Text
selection (10).pdf

Download (1904Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFCS/article/view/9...

Abstract

Во овој труд разгледуваме решавање на Neumann проблемот при трансфер на топлина низ прачка. Иницијално прачката е загреана по должина, а на краевите температурата се менува во тек на време. Проблемот се опишува со парцијална диференцијална равенка која ја решаваме нумерички со Crank-Nicolson методот, во случај кога имаме Neumann гранични услови и амбиентна температура u_A=500. Од решението може да се види како прачката се лади во тек на времето, така што на почетокот десните краеви се ладат побрзо бидејќи се применети радијациските (radiation) гранични услови. Но со времето, со дистрибуција на температурата низ прачката, температурата на прачката станува се повеќе и повеќе иста со асимптотската вредност која е 500.

Item Type: Article
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Natural sciences > Matematics
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 26 Jun 2015 08:17
Last Modified: 26 Jun 2015 08:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10934

Actions (login required)

View Item View Item