Инвестициската клима во Република Македонија низ призмата на законската регулатива

Dimitrova, Janka and Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Koleva, Blagica (2014) Инвестициската клима во Република Македонија низ призмата на законската регулатива. Зборник на научни трудови, Четврта меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток - Запад“ (Култура, славјанство и економија). ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
Investiciskata klima vo RM....pdf

Download (241Kb) | Preview
Official URL: http://mcsp.mk/publications/zbornik_5_web.pdf

Abstract

За остварување на прогрес и развој во стопанството, инвестициите претставуваат неопходен услов. Без инвестиции нема технолошки прогрес, па ниту напредок во целост. Инвестираењето претставува единствен начин за реализирање на целите на развојот. За да може едно општество да опстојува, а пред сè да се развива, потребно е перманентно да создава производни добра и услуги, за задоволување на потребите на населението. Преку законската регулатива во која влегуваат: царинската, даночната и надворешно-трговската политика што ја води Република Македонија, се создаваат поволни услови за зголемување на инвестициите како од страна на домашните инвеститори така и од странски инвеститори на територијата на целата земја а посебно во технолошко-индустриски развојни зони. Клучни зборови: инвестиции, развој, даночни и царински поволности,

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Olivera Trajkovska
Date Deposited: 05 Sep 2014 08:10
Last Modified: 05 Sep 2014 08:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10881

Actions (login required)

View Item View Item