Излезни стратегии од режимот на фиксен девизен курс за македонската економска политика

Georgieva Svrtinov, Vesna and Temjanovski, Riste and Dimitrova, Janka (2014) Излезни стратегии од режимот на фиксен девизен курс за македонската економска политика. Зборник од петта меѓународна научна конференција: Меѓународен дијалог: исток-запад Меѓународен Славјански Институт, Свети Николе, 1 (1). pp. 342-345. ISSN 978-608-4689-04-1

[img]
Preview
Text
Излезни стратегии од режимот на фиксен девизен курс за македонската економска политика.pdf

Download (243Kb) | Preview
Official URL: http://mcsp.mk/publications/zbornik_5_web.pdf

Abstract

Монетарната политика што ја спроведува Р.Македонија е меѓу ретките земји, која подолго време упорно ја применува стратегијата “де факто” фиксен девизен курс, наспроти теориските тврдења дека фиксниот девизен курс по неговата примена и по почетните резултати во соборувањето на инфлацијата, треба да биде променет за три, шест месеци или до една година, па да се премине кон стратегијата на флексибилен девизен курс. Сегашниот режим на девизниот курс е надвор од искуствата на транзиционите економии, кои влегоа во ЕУ или кои го усвоија еврото како национална валута. Во трудот се анализира прашањето, со каква монетарна стратегија да продолжи во наредните години, дали да продолжи со постојната, која се покажа ефикасна во изминатите години или таа треба да се замени со внекоја друга стратегија, со која ќе се постигнува истата цел. Клучни зборови: фиксен девизен курс, ценовна стабилност, таргетирање на инфлацијата

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 05 Sep 2014 08:07
Last Modified: 05 Sep 2014 08:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10876

Actions (login required)

View Item View Item