Видови на интерна ревизија на финансиското работење

Koleva, Blagica and Kostadinovski, Aleksandar and Gorgieva-Trajkovska, Olivera (2012) Видови на интерна ревизија на финансиското работење. Годишен зборник 2012. ISSN 1857-7628

[img]
Preview
Text
Благица Колева - труд економски факултет Штип 2012.pdf

Download (269Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Од особена важност за контролата на финансиското работење во компаниите е да постои добра организациска поставеност, соодветна документација и адекватен начин на проверка на документацијата. Мотивот за оваа контрола, главно, доаѓа од почитувањето на законитоста во работењето и деловниот морал при располагањето со средствата и остварувањето, односно распределбата на добивката и ефикасноста на работењето. Ревизијата на финансиското работење којашто во компаниите ја врши интерната ревизија треба да ги опфаќа следниве испитувања: – ревизија на касовното работење; – ревизија на работењето со финансиските средства преку сметките во деловните банки; – ревизија на работењето со девизните средства; – ревизија на работењето со хартии до вредност (меници, чекови, акции, обврзници и сл.); – ревизија на побарувањата од купувачите и другите побарувања од деловните односи и др.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Blagica Koleva
Date Deposited: 30 Dec 2014 13:31
Last Modified: 30 Dec 2014 13:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10700

Actions (login required)

View Item View Item