Учество на основните делови и ткива во труповите од крстоски добиени помеѓу буша и сименталец

Kuzelov, Aco and Stojanovski, Mitre and Naseva, Dijana (2010) Учество на основните делови и ткива во труповите од крстоски добиени помеѓу буша и сименталец. Yearbook 2010, Faculty of Agriculture, 10. pp. 59-64.

[img]
Preview
Text
Учество на основните делови и ткива во труповите од крстоски добиени помеѓу буша и сименталец.pdf

Download (362Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFA/article/view/45...

Abstract

Во трудот се изнесени кланичните резултати и анализирано е учеството на основните делови - мускулно, масно, коскено и сврзно ткиво во труповите на говеда крстоски, добиени помеѓу буша и сименталец. За таа цел е извршена дисекција на 22 говедски половинки со просечна маса од 122, 8 kg. Учеството на бутот во масата на трупот изнесува 30, 2 %; на грбот и плешката 17, 89 %; подплешката, ребрата, градите, вратот, стомачниот дел, подлактицата и подколеницата 47, 3 %. По расечувањето на трупот на основни делови и извршената дисекција на основните делови, уделот на месо од масата на трупот изнесува 68, 90 %, коските 15, 28 %, масното ткиво 9, 58 % и сврзното ткиво 6, 24 %. По извршените испитувања на ткивниот состав е констатирано дека најголем удел на месо има во бутот од 75, 29 %, на масти има во месото од стомачниот дел 17, 29 %, коските се најзастапени во потколеницата со 46, 23 % и сврзното ткиво во месото од ребрениот дел со 9, 52 %. Најмал удел на месо во основните делови има кај подколеницата од 42, 66 %, мастите се најмалку застапени кај бутовите од 6,39 %, додека пак месото од стомачниот дел нема коски, и сврзното ткиво најмалку е застапено во месото од плешката каде што изнесува 3,08 %.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Animal and dairy science
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Dijana Naseva
Date Deposited: 06 May 2014 09:01
Last Modified: 07 Aug 2015 10:12
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1057

Actions (login required)

View Item View Item