Estimating and Managing Country Risk

Davcev, Ljupco (2009) Estimating and Managing Country Risk. Годишен зборник 2009, Економски факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 1. pp. 220-229. ISSN 13-978-608-4504-04-7

[img]
Preview
Text
Zbornik_Ekonomski_2009.splitted-and-merged.pdf

Download (539Kb) | Preview

Abstract

Комерцијалните и инвестициони банки се соочуваат со различни типови на ризици во нивните глобални операции. Кредитен ризик при позајмување или инвестирање во странски деловни ентитети, неколку типови на ризици кои се поврзани со проектираното финансирање, оперативни ризици, ризици поврзани со девизната размена, се само некои од многуте примери во оваа група. По дефиниција, активностите на глобалното банкарство ги надминуваат политичките граници на суверените национални држави и даваат простор за појава и развој на друг извор на ризик во меѓународното банкарство, а тоа е државниот ризик.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Ljupco Davcev
Date Deposited: 08 Aug 2014 14:03
Last Modified: 08 Aug 2014 14:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10549

Actions (login required)

View Item View Item