Микроструктурни и механички промени на челици отпорни на повишени температури во експлоатациони услови

Temelkoska, Bratica (2014) Микроструктурни и механички промени на челици отпорни на повишени температури во експлоатациони услови. Documentation. CIP - Каталогизација во публикација Национална и универзитетска библиотека "Св. Климент Охридски", Скопје 669.14.018.44-2(075.8) 669.14.018.45-2(075.8), Штип.

[img] Text
МОНОГРАФИЈА.docx

Download (6Mb)
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/naslovna.php.

Abstract

Врз основа на следењена промените кои се случуваат кај челиците од типот Cr-Мо и Cr-Мо-Vсо тек на долготрајна експлоатација на зголемени температури, сè повеќе е присутно мислењето дека микроструктурната деградација е основен процес кој се случува во материјалот, а кој за последица има промена на особините на материјалот. Исто така, присутното мислење за процесот на микроструктурната деградација како основен механизам за оштетување на материјалот во текот на експлоатацијата, наместо развој и раст на пори, го потврдува фактот дека многу термоенергетски постројки го преминале проектниот работен век кој, инаку, е одреден на основа на промените на особините на материјалот при забрзани тестови на ползење. Константираното однесување на материјалот во реални услови ја наметнало потребата за интензивно изучување на процесот на микроструктурна деградација во услови на ползење, кое ни до денес не е многу испитано. Забележаната доминантност на процесот на микроструктурна деградација во услови на ползење, ја наметнува потребата за воспоставување адекватни критериуми за процена на сигурноста на понатамошната експлоатација на металот после секоја периодична контрола на неговата микроструктурна состојба.

Item Type: Monograph (Documentation)
Uncontrolled Keywords: visokotemeperaturni celici, polzenje, konstruktivni elementi, mikrostruturna degradacija
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Mechanical Engineering
Depositing User: Bratica Temelkoska
Date Deposited: 08 Aug 2014 09:05
Last Modified: 08 Aug 2014 09:05
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10548

Actions (login required)

View Item View Item