Когнитивни процеси, емоции и интелигентни интерфејси

Martinovska Bande, Cveta (2014) Когнитивни процеси, емоции и интелигентни интерфејси. СТВ Призма, Скопје, Македонија. ISBN 978-608-245-007-0

[img]
Preview
Text
KognitivniProcesiMonografijaObjavi.pdf

Download (12Mb) | Preview

Abstract

Студијата презентира истражувања од повеќе научни дисциплини, како вештачка интелигенција, невронауки, психологија, лингвистика и филозофија, кои имаат потенцијал за креирање на интелигентни антропоморфни агенти и интерактивни технологии. Се разгледуваат системите од симболичка и конекционистичка вештачка интелигенција за моделирање на човековите когнитивни процеси, мислење, донесување одлуки, меморија и учење. Се анализираат моделите во вештачка интелигенција и роботика кои користат емоции како механизам за контрола на остварување на целите на роботот, како реакција на одредени ситуации, за одржување на процесот на социјална интеракција и за создавање на поуверливи антропормфни агенти. Презентираните интердисциплинарни методологии и концепти се мотивација за создавање на анимирани агенти кои користат говор, гестови, интонација и други невербални модалитети при конверзација со корисниците во интелигентните интерфејси.

Item Type: Book
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Cveta Martinovska Bande
Date Deposited: 13 Aug 2014 13:15
Last Modified: 13 Aug 2014 13:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10524

Actions (login required)

View Item View Item