Борка Талески во сеќавањето на Вера Ацева

Cepreganov, Todor (2014) Борка Талески во сеќавањето на Вера Ацева. In: Зборник на трудови: 70 години од убиството на Борка Талески и Лазо Филиповски - Лавски. ЈОУ Градска библиотека „Борка Талески”, Прилеп, pp. 18-28. ISBN 978-608-4747-00-0

[img]
Preview
Text
Борка.pdf

Download (319Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Борка Талески.pdf

Download (790Kb) | Preview

Abstract

Борка Талески е една од оние маркантни личности кои со својата активност и одважност ја пишуваа историјата на македонската национално ослободителна борба како член на комунистичката партија во Македонија. Она што може да се заклучи од архивската документација и сеќавањата на неговите современици е неизбежниот факт дека навистина не му било лесно да опстојува во условите во кои се наоѓала партиската организација во Македонија. Активен член на КП уште пред војната. Спаѓа во редот на преогресивната интелегенција во Прилеп. неговото загинување на 21 годишна возраст преставувало голема загуба за организирањето на вооружената борба во Македонија

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 18 Aug 2014 13:40
Last Modified: 04 Aug 2015 10:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10521

Actions (login required)

View Item View Item