Влијанието на договорот за „доброволно” ограничување на извозот врз глобалните трговски текови

Miteva-Kacarski, Emilija and Cabuleva, Kostadinka (2013) Влијанието на договорот за „доброволно” ограничување на извозот врз глобалните трговски текови. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
Vlijanieto na dogovorot za dobrovolno ogranicuvanje na izvozot vrz globalnite trgovski tekovi.pdf

Download (427Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/ekonomsk...

Abstract

Традиционалните нецарински бариери претставуваат група од голем број хетерогени видови нецарински бариери. Поради тоа, тешко е да се опише содржината на овие бариери и да се изврши нивна класификација. Опишувањето на секоја од поединечните мерки подразбира нејзино дефинирање, графичко претставување и презентирање на методите и постапките за нејзино мерење. Посебно значајна мерка од квантитативните нецарински бариери претставува договорот за “доброволно” ограничување на извозот. Овие ограничувања се доброволни само во смисла на нивното самостојно администрирање и фактот дека се прифаќа помалото од две зла. Во овој труд, се развива теоретска рамка за ефектите на овој вид бариера. Анализирани се различните ограничувања на извозот на автомобили меѓу Британија и Јапонија за периодот 1973-1999. Клучни зборови: традиционални нецарински бариери, договор за “доброволно” ограничување на извозот

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Emilija Miteva
Date Deposited: 07 Aug 2014 10:29
Last Modified: 07 Aug 2015 07:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10498

Actions (login required)

View Item View Item