Воведување на вкрстеното испрашување преку одредбите на новиот Закон за кривична постапка

Ivanova, Elena (2014) Воведување на вкрстеното испрашување преку одредбите на новиот Закон за кривична постапка. Годишен зборник Правен факултет, 3. ISSN 1857- 8713

[img]
Preview
Text
Zbornik praven fakultet godina 3.pdf

Download (1914Kb) | Preview
Official URL: https://e-lib.ugd.edu.mk/resursi/zbornici/praven/Z...

Abstract

Реформата на Законот за кривична постапка се јавува како резултат на потребата од поголема демократичност при водењето на постапката, проследена со засилена правична постапка која се темели на акузаторни елементи. Воведувањето на вкрстеното испрашување е всушност и е сенцијалниот дел на круциелната измена на кривичната постапка. Оваа техника е клучна призаменување на главниот претрес со главна расправа и создава можност за поголем странечки активизам проследен со нагласена контрадикторност. Рамноправноста е овозможена со еднаквоста на оружјето и создава простор за градење на случај од обете страни кои пасивниот судија објективно ги валоризира. Битноста на техниката вкрстено испрашување, создава чувство дека се работи за цел посебен стадиум на кривичната постапка. Умешноста и солидната теоретска поткованост која ќе ја внесат страните во него го пред одредува и текот на расправата и целиот нејзин исход. Овде се заканува и можност за манипулација и тероризирање на сведоците и вештаците. Затоа претходното детално проучување на „правилата на игра“ сеповеќе од нужни за правилна имплементација на одредбите од новиот Закон за кривична постапка. Клучни збор

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 11 Jul 2014 11:28
Last Modified: 11 Jul 2014 11:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10492

Actions (login required)

View Item View Item