Потрошувачко однесување на демографските генерации во услови на намален наталитет, со осврт на Македонија и Русија

Stojovska, Natasa and Miceski, Trajko (2014) Потрошувачко однесување на демографските генерации во услови на намален наталитет, со осврт на Македонија и Русија. In: Петта меѓународна научна конференција, Меѓународен дијалог: Исток-Запад, Корпоративен Меѓународен Славјански Универзитет "Г.Р.Державин" - Св.Николе,Македонија.

[img]
Preview
Text
N.Stojovska,T.Miceski-Trud-Sv.Nikole.pdf

Download (569Kb) | Preview

Abstract

Статистичките податоци за движењето на популација на светско ниво укажуваат на сè позабавено темпо на раст. Всушност, трендот на самоуништување, изразен преку намалување на наталитетот на светското население, станува сè поинтензивен. Неизбежни последици од овој тренд се намален број на живородени деца, а со тоа намалување на помладата, а зголемување на постарата генерација. Во денешните глобални услови на живеење, промените кај двата засегнати демографски сегмента, се проследени со промени и во нивното однесување како потрошувачи. Клучни зборови: наталитет, демографија, потрошувачи, однесување

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Natasa Stojovska
Date Deposited: 09 Jul 2014 14:15
Last Modified: 09 Jul 2014 14:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10470

Actions (login required)

View Item View Item