Ризици во тек на ортодонтскиот третман

Radeska, Ana and Popovski, Stipica and Zlatanovska, Katerina and Zarkova, Julija (2013) Ризици во тек на ортодонтскиот третман. Medicus, informativen glasnik na javnoto zdravstvo - Stip, 8 (18). pp. 27-28. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
medicus 18.pdf

Download (11Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
Rizicin vo ortodontski tretman.pdf

Download (305Kb) | Preview

Abstract

Ортодонтскиот третман треба да биде во корист на пациентот, затоа предностите кои ги овозможува треба да ги надминат евентуалните оштетувања кои истиот може да ги предизвика. Важно е да се процени ризикот на ортодонтскиот третман од една страна, како и потенцијалната добивка од друга страна и да се урамнотежат овие два аспекти на самиот третман пред да се донесе одлука за да се лекува некоја малоклузија. Ризиците од ортодонтскиот третман поделени се во повеќе групи како: интраорални, екстраорални и системски.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Zlatanovska
Date Deposited: 21 Aug 2014 11:58
Last Modified: 21 Aug 2014 11:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10455

Actions (login required)

View Item View Item