Првата светска војна во македонската историографија

Cepreganov, Todor and Nikolova, Sonja (2014) Првата светска војна во македонската историографија. In: The Great War: Regional Approaches and Global Contexts, 18-21 June 2014, Sarajevo. (Unpublished)

[img]
Preview
Text
NAUCENSOBIR - PRVA SVET VOJ - PREVOD_cist.pdf

Download (236Kb) | Preview

Abstract

Ако се направи краток пресек на развојот на македонската историографија од 1945 година до осамостојувањето на Македонија во 1991 г., може да се забележи дека во тој период се формира и македонската историска доктрина во изучувањето на историското и културното наследство на македонскиот народ и заедниците кои живеат на територијата на Македонија.Во тој контекст се разгледува и интересот на македонската историографија за Првата светска војна.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Todor Cepreganov
Date Deposited: 15 Aug 2014 11:32
Last Modified: 04 Aug 2015 10:09
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10452

Actions (login required)

View Item View Item