Пристап кон пациент со НСТЕМИ миокарден инфаркт

Dimitrovska, Ljupka and Dimitrovska Ivanova, Marija (2013) Пристап кон пациент со НСТЕМИ миокарден инфаркт. Medicus, 8 (17). p. 38. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text
_20140401_20034107.pdf

Download (1938Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
_20140401_20020501.pdf

Download (3031Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
_20140401_20095709.pdf

Download (1678Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
__fileserver_userfiles$_marija.dimitrovska_Desktop_Пристап кон пациент со НСТЕМИ миокарден инфаркт.pdf

Download (812Kb) | Preview

Abstract

За НСТЕМИ зборуваме кај : 1.пациенти со акутно настаната болка во градниот кош и без СТ елевации во ЕКГ 2. Пациенти кои имаат постојани или повремени СТ денивелации или инверзен (негативен ) Т бран, аплатиран Т бран , псевдонормализација на Т бранот или пак се без промени во ЕКГ-то. 3. Зголемен Т тропонин- (маркер кој е зголемен при уништување на миокардните клетки)

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 08 Jul 2014 08:13
Last Modified: 08 Jul 2014 08:13
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10441

Actions (login required)

View Item View Item