Вработеноста на жената како фактор на влијание на наталитетот во Македонија

Miceski, Trajko and Stojovska, Natasa (2014) Вработеноста на жената како фактор на влијание на наталитетот во Македонија. In: Зборник на трудови oд третиот симпозиум „Менаџментот и современите практики“ со предметен фокус „Менаџментот и вработливоста. Бизнис академија Смилевски, Скопје, pp. 215-219. ISBN 978-608-4690-06-1

[img]
Preview
Text
T.Miceski,N.Stojovska-BAS-Trud 1.pdf

Download (1116Kb) | Preview
Official URL: http://www.bas.edu.mk/

Abstract

Намалениот наталитет не е демографска карактеристика само за земјите во транзиција и развој, туку и за високо развиените земји. Негативниот тренд на движење на населението со кој се соочуваат сите земји укажува на неколку глобални промени кои имаат помал или поголем придонес. Сите тие се јавуваат како последица на современото живеење изразено преку подобрите општи услови за живеење, пошироката и подостапна здравствена услуга, поголем степен на образованост на жената и нејзина вклученост на пазарот на труд. Економскиот, социјалниот и културниот напредок на човекот водат кон зголемување на потребите за професионален развој, лично задоволство и уживање, од една страна, а намалување на желбата за деца, од друга страна. Клучни зборови: наталитет, пазар на труд, жена, вработеност, фактор.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Natasa Stojovska
Date Deposited: 07 Jul 2014 10:45
Last Modified: 07 Jul 2014 10:45
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10438

Actions (login required)

View Item View Item