Планирање на оптимална траекторија на мобилни роботи користејќи музички инспирирани алгоритами

Panov, Stojanche (2013) Планирање на оптимална траекторија на мобилни роботи користејќи музички инспирирани алгоритами. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterska teza - Stojance Panov 210100 - final.pdf

Download (1859Kb) | Preview

Abstract

Воведен е нов пристап кон проблемот на наоѓање на пат кај регуларно структурирани околини. Методот го користи Harmony Search (HS) алгоритамот, метаевристички алгоритам, за добивање на оптималното решение, додека алгоритамот на квад-стебла обезбеди голема можност за намалување на времето потребно за пресметка на решението. Овој Quad HS алгоритам ја користи декомпозицијата на слободниот простор со Quad-tree во околината за да ги означи слободните области и да ги третира како еден јазол, што во голема мера го подобрува извршувањето. Резултатите од Quad HS алгоритамот се споредени со други метаевристички алгоритами, т.е. колонија на мравки и генетскиот алгоритам и се покажа дека дава најдобри резултати во контекст на време и добивање на оптимален пат.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: Евристички алгоритами, вештачка интелигенција, пресметковна интелигенција, оптимизација, наоѓање на пат.
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vaska Zdravkova
Date Deposited: 07 Jul 2014 11:56
Last Modified: 07 Jul 2014 11:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10428

Actions (login required)

View Item View Item