Анализа на веб логови со примена на техники за податочно рударење

Velkoski, Marjan (2013) Анализа на веб логови со примена на техники за податочно рударење. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterska_Final_MarjanVelkoski_21011.pdf

Download (2642Kb) | Preview

Abstract

Денес WWW(World Wide Web) сервисот не се смета само како мрежа за собирање податоци, купување продукти и добивање услуги, туку како и социјална средина за интеракција и споделување на информациите. Бројот на вебстраниците продолжува да расте и станува се повеќе тешко за корисниците да ги најдат и извлечат корисните информациите. Како решение на овој проблем во последната декада е податочното рударење. Целта на оваа теза е со помош на техники за податочно рударење да се утврди дали постојат какви било шеми, врски и законитост во податоците за пристап на вебстраниците за веблокацијата на Секретаријатот за европски прашања. Конкретно, оваа теза истражува дали има какви било разлики во шемите за пристап помеѓу: (1) Посетители од Македонија и посетители надвор од Македонија, (2) Посетители од Секретаријатот за европски прашања и посетители надвор од Секретаријатот за европски прашања, (3) Посетители од Секретаријатот за европски прашања и посетители надвор од Секретаријатот за европски прашања, во Република Македонија. Во текот на истражувањето беа користени различни техники на податочно рударење како што се класификациски правила, асоцијативни правила, групирање(кластерирање) и атрибутивна селекција и истите ќе бидат користени со четири различни групи на функции. Целокупниот процес на откривање на шемата беше поделен на три главни чекори: (1) Идентификација на трансакција и издвојување на групи на карактеристики (2) Пронаоѓање на шеми за пристап и (3) Анализа на откриени шеми за нивните интереси. Откривањето на шемите како и нивното значење во текот на работењето на оваа теза сугерира дека техниките за податочно рударење со соодветните групи на функции може да произведе многу интересни шеми. Клучни зборови: податочно рударење, веб рударење, веб дненици за пристап, кориснички пристапи.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 07 Jul 2014 11:54
Last Modified: 07 Jul 2014 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10426

Actions (login required)

View Item View Item