Електронски бизнис и начинот на функционирање на онлајн трговијата

Arsovski, Goran (2013) Електронски бизнис и начинот на функционирање на онлајн трговијата. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Goran Arsovski-Magisterski trud.pdf

Download (1414Kb) | Preview

Abstract

Општоприфатено е дека информатичките и комуникациските технологии (ИКТ) доведоа до поголеми иновации во бизнис моделите и играат важна улога во конкурентноста и продуктивноста на организациите. Е-бизнисот на купувачите и продавачите им нуди нова форма на комуникација и дава можност да се создадат нови пазари. Теоретските студии сугерираат воопшто дека развојот на е-бизнисот резултира со повисока ефикасност на организациите, како резултат на поедноставното пребарување и полесното споредување на трошоците. Електронската трговија е процес на водење бизнис преку компјутерски мрежи. Едно лице седeјќи пред компјутер може да пристапи до сите објекти на интернет за да купи или продаде производи. Електронската трговија во светски рамки се појавува кон средината на 90-тите години од минатиот век, за да доживее вистински бум во текот на претходната деценија. Притоа, бројот на трансакции и прометот остварен преку интернет продажба во развиените земји сериозно се приближува до оној остварен од традиционалната продажба. Клучни зборови: информатички и комуникациски технологии, е-бизнис, е-трговија, веб-страница, електронска продавница.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 03 Jul 2014 13:14
Last Modified: 03 Jul 2014 13:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10391

Actions (login required)

View Item View Item