Запишување на права на недвижности во катастарот на недвижности

Bozinova, Aneta (2013) Запишување на права на недвижности во катастарот на недвижности. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Magisterska konecna koregirana.pdf

Download (1218Kb) | Preview

Abstract

Правото на сопственост на недвижностите го гарантира Уставот на Ре- публика Македонија, како основно економско право на граѓанинот. Правото на сопственост на недвижности како и стварните права поврзани со недвижности- те се права од првостепено значење, како за носителот на тие права така и за пошироката општествена заедница. Правото на сопственост на недвижност врз основа на правно дело, се стекнува со запишување во јавната книга за запишување на правата на недвиж- ностите. Катастарот на недвижности претставува јавна книга во која се извршува запишување на правото на сопственост и на другите стварни права на недвиж- ностите, на податоците за недвижностите, како и на други права и факти чие запишување е утврдено со Закон. Имотниот лист е јавна исправа со која се докажува запишаното право на сопственост и други стварни права на недвижностите во согласност со закон.

Item Type: Thesis (Masters)
Uncontrolled Keywords: сопственост, сосопственост, заедничка сопственост, стварни права, премер.
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 02 Jul 2014 12:59
Last Modified: 02 Jul 2014 12:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10375

Actions (login required)

View Item View Item