Криење на податоци во мрежните протоколи

Panajotov, Boris (2013) Криење на податоци во мрежните протоколи. Masters thesis, Goce Delcev University, Stip.

[img]
Preview
Text
Boris Panajotov - magisterski trud (lektoriran).pdf

Download (1225Kb) | Preview

Abstract

Во овој магистерски труд е направена анализа на техниките за креирање и имплементирање на скриени канали во TCP/IP складот со протоколи, класифицирани според засегнатите нивоа и протоколи. Голем дел од протоколите од TCP/IP складот се подложни на злоупотреби со стеганографија. Во анализата како мерки се користени вкупниот број на стеганографски битови пренесени за една секунда (Raw Bit Rate - RBR) и вкупниот број на стеганографски битови пренесени по податочна единица на протокол (Protocol Data Unit - PDU), наречена Packet Raw Bit Rate -PRBR. Разбирањето на техниките на скриени канали во мрежните протоколи е основен предуслов за креирање на противмерки за детектирање, елиминирање и ограничување на скриените канали. Клучни зборови: скриени канали, стеганографија, заглавје

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Dimitar Ljubotenski
Date Deposited: 02 Jul 2014 08:21
Last Modified: 02 Jul 2014 08:21
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10354

Actions (login required)

View Item View Item